Fler kvinnor ska bli bryggeritekniker

I augusti startar en ny omgång av utbildningen till bryggeritekniker på Campus Nynäshamn. Målet är att minst 50% av de sökande ska vara kvinnor. Ansökan är öppen och så här långt är det redan 25% av de sökande som är just kvinnor. Ansökan stängs den 14 juni 2020.

“Bryggeribranschen är mansdominerad, men det håller på förändras. Det finns många framgångsrika kvinnor i branschen, men trots framgångsexempel, finns det säkert kvinnor som tvekar att ta steget in på grund av stereotypa bilder av vem en bryggare är – en manlig, skäggig typ. Det vill vi ändra på” säger Mattias Davidsson, utbildningsledare på Campus Nynäshamn.

Det finns tre bryggeriteknikutbildningar inom Yrkeshögskolan i Sverige. Enligt Myndigheten för Yrkeshögskolan är det högsta antalet kvinnor antagna på någon av dem ungefär 30%. Nu satsar Campus Nynäshamn på 50%.

“Öl kanske anses vara tämligen grabbigt, men att ölbranschen skulle vara så grabbig är inte sant. Visst är den mansdominerad, men min erfarenhet är att den samtidigt är väldigt öppen och välkomnade för tjejer. En av anledningarna till att jag gärna vill se flera tjejer som söker till bryggeriteknikerutbildningen är att det alltid är bra med olika erfarenhet båda när det gäller kön, ålder och etnicitet för att driva utvecklingen stabilt framåt” säger Jessica Heidrich, ägare och huvudbryggare på Hop Notch Brewing.

Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år på deldistans med seminarieträffar i Nynäshamn. De studerande gör 16 veckors “Lärande i Arbete” där man får praktiska erfarenheter på bryggerier runt om i Sverige, och till en viss del även i övriga världen.

“Vi har studerande från hela Sverige, inte bara stockholmsregionen. Praktiska moment och föreläsningar sker på campus och sen är det mycket teori på distans” säger Mattias.

Om Campus Nynäshamn

Campus Nynäshamn är ett lärcentrum i centrala Nynäshamn som bedriver vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildning samt högre utbildning. Verksamheten är en del av Nynäshamns Kommun.

Ansökan

https://www.nynashamn.se/Forskola-och-skola/Campus-Nynashamn/Kurser-ochansokan/Yrkeshogskoleutbildningar/Bryggeritekniker.html

Trackbacks & Pings

  • Technik och fritid - TechMama.se :

    […] Teknik har blivit en allt större del av vår fritid och vardag under de senaste decennierna. Många av oss spenderar stora delar av vår fritid med att använda smartphones, surfplattor och datorer för att titta på filmer, spela spel, läsa böcker och interagera med vänner och familj via sociala medier. […]

    1 year ago
  • Manga och kvinnor med teknologi: En skildring av framsteg - TechMama.se :

    […] som ofta speglar samhällets aktuella frågor, har inte undgått att skildra kvinnor inom tekniksektorn. Medan teknologi historiskt har setts som ett “mansdominerat” område, framställer […]

    11 months ago

Leave a Reply